Op 29 augustus verzamelde een groot deel van de monastieke familie van trappisten en benedictijnen in Brecht voor de 750ste sterfdag van Beatrijs.

De abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht is een rechtstreekse voortzetting van de gelijknamige abdij die in 1236 gesticht werd door de heilige Beatrijs. De 750ste sterfdag van deze middeleeuwse mystica werd er gevierd met zo’n 150 mensen uit de monastieke familie (ocso-osb) en hun geassocieerden uit Vlaanderen en Nederland.

De feestelijke dag begon met een eucharistie, voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel, in concelebratie met Mgr. Johan Bonny (Bisschop van Antwerpen) en Dom Nathanaël Koninkx (abt van de abdij van Westmalle). Die benadrukte in zijn homilie hoe de minne (om het woord van Beatrijs te gebruiken) de kern van de christelijke boodschap is. Hij verwees naar de eerste Johannesbrief, naar Bernardus en naar Beatrijs. Daarna volgde in de crypte de voorstelling van het boek Beatrijs van Nazareth, zeven keer heilige minne van Klaas Blijlevens. Naast toespraken van Beatrijskenners zoals Leo Kenis en Lieve Uyttenhove gaf zuster Gabriella een getuigenis over hoe zij de zeven manieren van Beatrijs beleeft.

Op de 750ste sterfdag van Beatrijs eren de zusters van Brecht hun allereerste medezuster. © Abdij Brecht

Zuster Katharina: Na de middag luisterden we naar de nieuwe compositie van broeder Kris Oelbrandt, die ‘De zeven manieren van minne’ op muziek zette. Het werk werd schitterend vertolkt door het Oneiros ensemble (viool, harp en mezzosopraan). Het was een heel bijzondere ervaring het werk van Beatrijs op die manier te horen.

Tussendoor en na het concert was er ruime gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een broodje en een trappist. We sloten de dag af met de vespers. Het Salve Regina op het einde klonk hemels, in de volle, meezingende kerk.

En zuster Katharina besluit: Het was een dag waar we dankbaar naar terugblikken en die ongetwijfeld velen smaak heeft gegeven zich verder te verdiepen in de Zeven manieren van Minne.

Het feest wordt verdergezet met een broodje en ... trappist. © Abdij Brecht

Met dank aan de redactie van Kerknet voor de tekst © Abdij Brecht en Kerknet